poniedziałek, 19 czerwca 2017

Ryżowa z kiełbasą

  • 25 dag ryżu długo ziarnistego,
  • 45 dag kiełbasy podwawelskiej,               
  • 4 pieczarki (10 dag),      
  • 1 czerwona papryka (15 dag),   
  • 2 jabłka (20 dag),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

SOS
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka octu białego gronowego,
  • 1 łyżka musztardy,         
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • szczypta szałwii suszonej lub kilka listków świeżej,
  • sól,
  • pieprz

Ryż ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego
i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i razem z papryką smażyć 3 min na rozgrzanym oleju, a następnie przełożyć na talerz. Kiełbasę pokroić na kawałki długości 3 cm i obsmażyć. Jabłka umyć, przekroić na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cienkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszać w misce ryż, kiełbasę, paprykę, grzyby i jabłka, doprawić solą i pieprzem.

Przygotować sos: do naczynia wlać oliwę i ocet, dodać musztardę, sól oraz pieprz i zmiksować. Następnie przelać sos do garnuszka, dodać natkę pietruszki, szałwię i lekko podgrzać. Sałatkę polać ciepłym sosem i wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

 
Blogger Templates